söndag, februari 13, 2011

Kreativt

Hittade Elliott och han hade smyckat båda sina fötter väldigt fint...
ena fina foten

Och innan denna lek med bokstäver upptäckte han att mitt te var gott. Extra gott blev det när han hällde i hackade jordnötter... då drack han med stor förtjusning. Känns inte som en toppenkombination, men vad vet jag :-)

8 kommentarer:

Petra sa...

Tips: När jag gick första hjälpen-kurs för barn förra året sa han som höll i kursen att man inte bör ge barn jordnötter förrän de är i....typ...10-årsåldern (minns inte exakt men det var lääänge de skulle undvika just jordnötter). Detta berodde på att just jordnötter tydligen är väldigt lätta att av misstag få ner i lungorna (något med deras tyngd och att de är inoljade i olja). Hamnar en liten bit jordnöt i lungan kan den orsaka upprepade lunginflammationer men syns inte på röntgen vilket gör att det är väldigt svårt att komma på vad som orsakar inflammationerna.

Tänkte bara nämna det när jag läste om jordnötterna i teet. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare i alla fall. :-)

mossfolk sa...

Men vilka tjusiga bokstavsfötter :D

Jordnötste däremot lät superäckligt! Ska dock erkännas att jag aldrig provat ;)

Anonym sa...

Hej Katta! Petra ovan har helt rätt ang jordnötterna, fast jag tror att det är 5 år man brukar säga. Vi har ju pratat om det tidigare och det är bl.à. därför som Josephine inte får äta nötter. Är också ganska allergiframkallande. Kram Becka

Kattalena sa...

Mossfolk: Visst var det fint han gjort med bokstäverna på foten :-D

Gällande jordnötter, så absolut, jag vet att man inte ska ge små barn jordnötter. Men som jag förstått det (när jag läst om det) så ska man pga allergirisken inte ge det om de är under 6 månader men efter den åldern ska de kunna äta jordnötssmör eller "rivna" jordnötter (om de inte är allergiska förstås). Andra faran är kvävningsrisken, vilket väl främst gäller hela jordnötter som kan fastna i lungan och täppa till. Det Elliott fått är finhackade jordnötter och det borde inte vara farligt. Men jordnötter i te, det kommer han inte att få fixa till fler gånger för det känns lite väl lätt att sätta i vrångstrupen.

Petra sa...

Han på räddningstjänsten menade att det framst var små bitar (typ tuggade eller hackade) bitar av jordnöt som utgjorde faran. Inte så att de kunde kväva barnet, utan att de kan komma ner i lungan och ligga och orsaka upprepade inflammationer.

Och jag är helt säker på att han avrådde från att ge barn jordnötter tills de var uppemot 10-årsåldern (vet att jag tyckte det lät så konstigt att de skulle vara SÅ stora). Men jag vet inte hur stor risken är eller hur stor auktoritet just han var. :-) Och man gör ju som man själv vill. Jag ville bara nämna det ifall du inte hört det. :-)

Kattalena sa...

Petra: Ja, tack så jättemycket för infon! Det är så svårt det där, vilket man ska följa och inte. kanske är det dumt att ge jordnötter även i småbitar, hmmm... Får fundera lite mer på saken :-)
Jag vill ju verkligen inte att det ska hända något...

Anonym sa...

Nu blandar jag mig igen och Petra har så klart helt rätt. 5-årsgränsen gäller för hela jordnötter. Anledningen till det är att luftröret på barn upp till fem är i ungefär samma storlek som en jordnöt. Med hjälp av saliv och annat så sväller jordnöten och sätter sig fast i luftröret så att det är stor risk för kvävning.

Men 10-årsgränsen har jag också hört för risken med nötter i lungorna och att det då är mindre bitar av nötter, typ rivna eller hackade.

Angående allergirisken så är risken minimal att utveckla allergin för barn som inte har ätit jordnötter före fyra års ålder.

Tycker det finns så mycket annat man kan äta så jag tycker det är onödigt att utsätta sitt barn för risken. Men det väljer man såklart själv :-)Elliott har ju alltid fått nötter så funkar säkert för honom.

/Becka

Kattalena sa...

Becka: Ja, det är självklart onödigt att ge jordnötter om det är farligt. Vill ju inte utsätta lillskrutten för onödiga risker om jag kan undvika det. Får ompröva beslutet. Han har ju redan ätit nötter flera gånger. Jag har försökt hitta all denna info som ni skriver men hittar den inte...
Ska försöka förhöra mig lite mer om det hela men innan jag vet mer så känns det säkrast att inte ge Elliott fler nötter... Det är ju inget man måste äta precis :-)