måndag, december 26, 2011

Julafton

På själva julafton var det väldigt lugnt. En stor kontrast till dagen innan. Jag undrade nästan vad jag skulle hitta på innan gästerna skulle komma :-). Nåväl jag sysselsatte mig med lite dammsugning och undanplockande samt skållning av mandel och kokning av ägg. Och sen badade jag med Elliott också. Och pepparkakshuset hamnade i vintrig miljö :-).
Mamma har bakat det. Elliott och jag har dekorerat med nonstop och kristyr.
Vid halv fyra dök de första gästerna upp. Det var mina föräldrar och Berit. Elliott hade somnat en stund innan och just vaknat. Han var lite blyg och så först. Men efter ett tag så var han sig själv igen! Pappa åkte och hämtade Helene som hade missat tåget pga att hennes cykellås strulade, Annika, Rolf, Olle och Marcus kom strax efter. Nu kunde julfirandet börja!
Vi dukade fram julmaten och det var hur mycket som helst :-D. Allt var gott (tyckte jag)! Mina favoriter i år var grönkål, jansson, lax, äggost och ål. Sen kom sylta och köttbullar. Sill är förstås också gott! Ja, det mesta som är på julbordet är ju väldigt gott :-). 
Efter att ha sjungit visor och ätit gott så tog vi en liten matpaus.
Elliott och pappa spelade "in i stallet"

Plötsligt knackade det på dörren!
Det var tomten som kom! 
Eftersom Elliott varit så snäll i år fick han massor av julklappar! 

Efter julklappsutdelningen fick tomten en kram.
Elliott lekte med sina julklappar. Vi andra förberedde för julklappsspelet som sedan spelades.
Det var jättekul som alltid! Vi hade vars en 100 kr klapp också. I min fick jag en bra kniv! Precis vad vi behövde, faktiskt!

"In i stallet" spelades även med Annika
Sen var det dags för efterrätt. Risgrynsgröt, körsbärssås, mandelmusslor med sylt och grädde och så ostbricka. Mums mums! Sen var jag mätt! Elliott höll sig vaken ända tills halv tolv på natten. Då sa han att han var trött och ville gå och sova :-)
Jag tror att han hade en riktig toppenjul!!! Så många att fira med och så många fina julklappar! Jättekul!!!

På julddagen var Michael febrig och sjuk igen. Han höll sig uppe på julafton, då var han bättre, tack och lov. Mamma ringde och sa att de kunde passa Elliott lite om vi ville. Elliott ville jättegärna åka dit och leka så det fick han. Michael och jag satte oss i soffan och kollade film. Det var jätteskönt att få slappa lite sådär oväntat! Vi såg "Soraya M" och så ett avsnitt av en serie. Sen fick jag abstinens efter Elliott och körde hem till mina föräldrar där jag stannade kvar ett tag och la pussel. Mysigt! Sen åkte Elliott och jag hem.

På annandag jul var Michael också sjuk. Elliott och jag åkte och handlade på Coop och sen till Mobilia. När vi kom dit ville Elliott gärna fika, så det gjorde vi. Jag säger aldrig nej till en fika :-D. När vi kom hem var det i stort sett dags att åka på middag hos moster Annika. Mamma kom hem till oss och så åkte Elliott, mamma och jag dit. Pappa körde Berit och Olle och kom dit strax efter oss. Michael fick stanna hemma och försöka krya på sig.

Vi blev bjudna på massor av goda snacks innan maten. Och det var fondue med massor av olika såser och klyftpotatis till. Jättegott och trevligt! Vi hade tagit med "in i stallet" vilket Elliott ville spela med pappa flera gånger. Han ville bygga klossar också men det fanns ju inga klossar men de hittade en påse med papperskartonger och toalettrullerör som de byggde med istället. Det tittades på trav och sen dukades det fram supermumsiga ostar. Jag åt alldeles för mycket! Men gott och trevligt var det!
Elliott ville inte åka hem, han ville spela "in i stallet" minst tre gånger med mina föräldrar först :-)

Inga kommentarer: